Veisvingbatteriet ferdig oppusset

Veisvingbatteriet ferdig oppusset

Publisert av Ragnar Dahl den 31.08.21. Oppdatert 25.09.21.
I sommer er kanonene i Veisvingbatteriet i Batteriveien - mellom Seiersten og Konvallveien i Drøbak – pusset opp, sandblåst, galvanisert og malt, og styre- og dugnadslederen i Oscarsborg Festnings Venner (OFV), Ragnar Dahl, vil gjerne takke dugnadsgjengen:

-Denne gjengen fortjener takk, sier Dahl: Roy Lasse Dahl, Marie Dahl, Helene og Jon Bekkevold, Nils Einar Nesdam, Eldar Stokmo, Svein Moen, Hans Petter Aksnes, Torild Stumo, Per Kristian Olberg, Hilde Herberg, Jan Petter Alm og Tor-Eivind Mongstad med familie, som alle har deltatt i OFVs oppussing av Veisvingbatteriet på Seiersten.

Se også disse nye artiklene: https://www.dfly.no/oscarsborgs-kanoner-skal-sikres/
https://www.abcnyheter.no/reise/reisenyheter/2021/09/21/195788872/omfattende-sikring-av-kanonene-pa-oscarsborg
https://www.amta.no/gjor-en-kanonjobb-i-drobak-et-omfattende-arbeid/s/5-3-1084436

Slik så kanonene ut før arbeidet startet …. ….. og slik ser de ut nå. (Foto: J. Ketil Steine/OFV)

Slik så kanonene ut før arbeidet startet ….                                  ….. og slik ser de ut nå. (Foto: J. Ketil Steine/OFV)

Dahl retter også en takk til Kiwanis for lån av lagerplass for verktøy og utstyr. Arbeidet startet i midten av mai, og har bestått av sandblåsing av de fire kanonene fra 1898, samt fjerning av tagging, sandblåsing av dører til bunkerne, og deretter maling og galvanisering av kanonene og maling av dørene.

 -Det har vært et omfattende arbeid, som er utført ved hjelp av bla medlemskontingenten, og med dugnadsinnsats fra både OFV-medlemmer og noen av guidene på Oscarsborg festning, forklarer Dahl og forteller at arbeidet er utført i samråd med kommandanten på Oscarsborg festning, festningsforvalteren i Forsvarsbygg og miljøavdelingen i Frogn kommune.

Styrets leder Ragnar Dahl

Styre- og dugnadsleder Ragnar Dahl i Oscarsborg FestningsVenner takker dugnadsdeltakerne for innsatsen. (Foto: J. Ketil Steine/OFV)

 

Nå skal det ryddes i skogen foran kanonene

Nå står skogrydding i området for tur: -Vi starter med å «rydde skuddfelt», som det heter i Forsvaret, sier Dahl, og forteller at nye frivillige er hjertelig velkomne – enten de er medlemmer i OFV eller ikke – når arbeidet starter i oktober.

Dårlig vedlikehold er rettet opp

Fra før av er OFV kjent for blant annet oppussingen av kanonene i Hovedbatteriet på Oscarsborg, samt finanisering av lysanleggene på Sørkaholmen. De fire kanonene i Veisvingbatteriet, med tilhørende dører til de gamle ammunisjonslagrene, har lenge vært preget av dårlig vedlikehold.  -Kanonene tilhører Oscarsborg festningsmuseum, og vedlikehold av disse inngår i formålsparagrafen til OFV, sier Dahl, som selv er kystartillerioffiser utdannet på Oscarsborg, og forteller om innsats også fra andre enn medlemmene i OFV: -Firmaet Antirust1 i Fredrikstad låner oss sandblåsingsutstyr, og firmaet Derksen Trading tar store deler av utstyrskostnadene.